A (nem) mindig mindennapi életem:

Fróni kuckója

Fróni kuckója

Alias Grace

2018. január 13. - froni

 

Január hatodikán kezdtem el a Téli könyves kihíváshoz az utolsó elötti-elötti könyvet olvasni, tehát a hetediket a sorban. A legutóbbi rendelésem során még decemberben vettem ezt a szépséget a bookline.hu-ról.  Megmondom öszintén Margaret Atwoodot eddig nem ismertem (most szégyelljem magam?), de mivel hajlandó vagyok a molyos értékelések után szimatolva könyvet venni, így erre is esett a választásom. Ès mint mindig, most sem kellett csalódnom. 

Az Alias Grace egy remek regény, melynek az alapját egy kanadai gyilkossági történet adja. A könyv felépítése  klasszikus egyes szám elsö személybeli elbeszélö mü, melyben a föszereplö Grace meséli el nekünk az élete alakulását. 

A családjával nehéz anyagi körülményeik  és apja iszákos élete miatt emigrálniuk kell Kanadába, így kissé vonakodva, de vállalják a hosszú, hetekig tartó hajóutat Kanadába. Az úton sajnos spoiler: édesanyját elveszíti, és ez rányomja bélyegét a további eseményekre. A megmaradt család apja vezetésével egy házvezetönöhöz kerül az új kezdet reményében és apja munka után keres, hogy fenn tudja tartani a gyermekeit. Mint otthon, Ìrországban, itt is a pohár után nyúl és hosszú veszödés után (folyamatos alkalmi munkák, rossz hírnév az ivás miatt) elküldi legidösebb lányát, Gracet, hogy megdolgozzon az elmaradt házbérért. A lánynak sikerül a gazdasszony ajánlásával és segítségével egy jó háznál elhelyezkednie, de ezzel együtt a családjától is el kell szakadnia. 

Ekkor ismerkedik meg a legjobb barátnöjével, Mary Whitney-vel, akivel jóban-rosszban együtt maradnak. A sorsuk elég jól megy, a fizetség sem utolsó és Grace szereti a munkáját: varrni és hímezni kitünöen tud. Itt megragadnám az alkalmat egy kis bövebb infó átadására, ugyanis nagyon szeretem olvasás közben elképzelni, vajon hogyan nézhettek ki a korabeli emberek, ruhák. Ehhez kerestem több linket is és ez volt az egyik legszimpatikusabb.

Mary csinos és fiatal lány: megismerkedik - de titokban tartja - egy matrózzal és a találkozás terhességgel végzödik. Az életét megpecsételi egy gyerek, rendes munkát nem kapna többet és a végét jelentené a cselédállásának. Kényszerüségében egy orvoshoz igyekszik, aki Grace elmondása alapján késsel elintézte a problémát. Mary még aznap este belehal a fájdalmaiba és a vérzésbe. A családtól akinél eddig szolgált, menekülnie kell és hosszú veszödés után Nancy Montgomery-nél köt ki. A történet föbb cselekményei ekkor zajlanak és itt is történik a gyilkosság, amellyel Grace-t késöbb vádolni és elítélni fogják. Túl sokat nem szeretnék spoilerezni, így a sztori nagyjából bemutatását itt be is fejezném. 

Összesen 772 oldal, így nálam elég sokáig tartott, mire a végére értem munka és egyéb teendök miatt. A Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg A szolgáló lány és A vak bérgyilkos mellett. Mivel ez ennyire jó könyvre sikeredett, a legközelebbi könyves vadászatomnál  A szolgáló lányt mindenképp be fogom szerezni, meg talán a másodikat is, de ehhez elöbb körülnézek mire számíthatok nála. 

A pontozásom természetesen:  5/9227-az_otagu-csillag-arulta-el.jpg9227-az_otagu-csillag-arulta-el.jpg9227-az_otagu-csillag-arulta-el.jpg9227-az_otagu-csillag-arulta-el.jpg9227-az_otagu-csillag-arulta-el.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fronikuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2813571203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása